Bakonytamási

Köszöntjük településünkön! Reméljük minden szükséges információt megtalál honlapunkon...

Bakonytamási

Bakonytamási

Bakonytamási

Napsugaras Ősz Nyugdíjasklub

A „Napsugaras Ősz” Nyugdíjas Klub 2003. június 9-én alakult 25 fővel, a helyi nyugdíjas, idős emberek kérésének alapján. Jelenleg 28 fővel működünk, a havonta beszedett tagsági díjjal, és a helyi önkormányzat támogatásával tartjuk fenn magunkat. Klubunk minden tagja értékes, ügyes, kedves ember. Mindenkinek van olyan rejtett tulajdonsága, amit csak felszínre kell hozni, és eredménnyel jár. Van, aki jól táncol, a másik jól énekel, az egyik jókat főz, a másik jól tud mókázni. Ez a közösség így kerek, ahogy van. Ha valaki nem jön el közénk, máris nagyon hiányzik. Igyekszünk egymást segíteni, odafigyelni a másik gondjaira, és ha az megoldható klubon belül, akkor teszünk érte.

Klubunk tagja a Nyugdíjasok „Életet az Éveknek” Veszprém Megyei Egyesületének. A nyugdíjasklub vezetőjeként részt veszek a klubvezetők negyedévenkénti értekezletein, ahol ellátnak tanáccsal, és közlik a megye által szervezett rendezvényeket.

Összejöveteleinket kéthetente, hétfői napon tartjuk. Az összejövetel programjait negyedéves ütemtervben rögzítjük és kezeljük.
Van egy dalkörünk és egy tánccsoportunk, „Kék Nefelejcs Tánckör” néven. A dalkörben a zenét Illmer Sándor szolgáltatja, a táncot Esztergominé Major Tímea tanárnő tanítja be.

Programjaink író-olvasó találkozók, háziorvosi tanácsadások, a körzeti rendőrök tájékoztatásai az idős emberek védelmében, magyar nóta előadások, társasjátékozás, videózás, tévénézés. Ezen kívül nagyon sok időt eltöltünk a szerepléseinkhez szükséges próbákkal.

Szervezett programok, amelyeket évente megtartunk:

Karácsony megünneplése, ami nagyon szép és meghitt körülmények között zajlik. Az ajándékba kapott szép karácsonyfa alatt kiosztjuk a klubtagoknak vásárolt szerény kis ajándékokat, és karácsonyi énekek, imádságok mellett ünneplünk. Jön hozzánk a Mikulás is, néha virgáccsal, de legtöbbször csak Mikulás-csomaggal. Megünnepeljük a húsvétot is, már vidámabb kereteken belül. Sor kerül a nőnap megünneplésére, amikor klubunk fiú tagjai kedveskednek a női klubtagoknak. Negyedévenként ünnepeljük meg klubtagjaink névnapjait és születésnapjait. Mindig nagyon hangulatos az ünnep, mert a zenét Illmer Sándor szolgáltatja, a süteményeket, meg a sok finomságot az ünnepeltek hozzák.

Minden évben szervezünk kirándulást, amit zenés vacsora zár le, valamint színházlátogatást. Egyes klubtagok színházbérlettel is rendelkeznek.
Részt veszünk a megyei nyugdíjasklub által szervezett rendezvényeken is. Ilyenek: néptánc, szólótánc, vers, prózamondók versenye, nyugdíjasok majálisa, szóló énekesek találkozója, színkörök találkozója. Az aktuális évet mindig a kultúrcsoportok és szólisták gálaműsora zárja, ahol szintén jelen vagyunk műsoraink bemutatásával, ami lehet tánc vagy ének, mikor mivel nyerünk.

A megyei rendezvényeken kívül részt veszünk a falunapon, ahol klubtagjaink főznek, szüreti mulatságon, ahova műsorral készülünk, és a felvonuláson felülünk a lovaskocsikra. Minden évben műsort adunk a Tamási Nevű Települések Találkozóján.

Kapcsolatot tartunk a környező falvak nyugdíjas csoportjaival. A bakonyszentlászlói, pápateszéri, ugodi, külsővati és sokorópátkai klubokkal nagyon sokszor, szinte minden évben találkozunk. Legjobb kapcsolatban a sokorópátkaiakkal vagyunk, mivel ők csak tíz kilométerre vannak tőlünk, ezért az utazás sem okoz különösebb nehézségeket, megoldható távolsági buszjáratokkal. Közös rendezvényeink, vetélkedőink is vannak. Elmegyünk egymás által rendezett kirándulásokra, farsangi műsorokra. Sokorópátkán minden évben megrendezik a dalos találkozót, ahol 10-15 falu, illetve klub jó hangú énekesei vesznek részt. Ezen eddig kétszer szerepeltünk, mindkétszer helyezést értünk el, elhoztuk az első díjat is.

Magyarpolányon 2005-ben a „Bakonyi kapros káposztával”, 2006-ban pedig krumplis rétessel nyertünk első díjat.
2007. április 27-én falunkban rendezték meg a megyei hagyományőrző együttesek találkozóját. Az önkormányzat anyagi támogatásával vendégül láttunk 16 nyugdíjas csoportot, akik műsort adtak. Klubunk a műsoron a „Bakonyi lakodalmas” jelenettel aratott nagy sikert.

Ez a kis közösség azért is jött létre, hogy idős, egyedülálló, és beteges emberek szórakozási lehetőségét biztosítsa. Nem igaz az, hogy az időseknek nincs szükségük szórakozásra. Nagyon szeretjük a magyar nótát, szeretünk mulatni, táncolni. Úgy érezzük, hogy a magyar nóta már feledésbe merül, pedig a magyar embernek nem szabadna elfelejteni ezt a kincset. Mi, ahogy tudjuk, műveljük, és igyekszünk az utókornak átadni. Már annak, akit egyáltalán érdekel.

Klubvezető:
Muhari Lászlóné

Scroll to Top Megszakítás