Bakonytamási

Köszöntjük településünkön! Reméljük minden szükséges információt megtalál honlapunkon...

Bakonytamási

Bakonytamási

Bakonytamási

Mozgalom az egészségért


60 perc edzés a Mikulással

Kevesen végeznek olyan munkát, amely elegendő mozgást biztosít a mindennapok során. A mozgásszegény életmód pedig egy idő után elkerülhetetlenül egészségügyi problémák kialakulásához vezet. És bár az orvos sok mindenben tud segíteni, sokkal egyszerűbb (és költséghatékonyabb!) megelőzni a bajt. Pontosan ezért kiváló kezdeményezés a “Mozgalom az egészségért” program (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program EFOP-1.8.6.-17-2017-00020), amely három megye harminc településén biztosít ingyenes sportolási lehetőséget a helyieknek.

Így van ez Bakonytamásiban is, ahol Polyák Péter edző vezényletével zajlanak a foglalkozások, hetente kétszer. “Csütörtökön táncos óra van, szombaton pedig inkább erősítő jellegű.” – meséli, miközben lazán félredobja a szemébe minduntalan visszamászó Mikulás sapka bojtját.

Heti két edzés csodát tesz

Nem kifejezetten sportolásra álmodták meg a szőnyegekkel borított helyiséget, ahol Péter az órákat tartja, bár a függöny mögött bordásfal is megbújik. A fal mellé betolt komódon rózsaszín és halványlila papírmasé virágok lógnak, no és egy félig leeresztett szív alakú lufi, amiről egy mosolygó arc néz farkasszemet az edzéshez készülődő családdal.

Lászlóék szinte mindig eljönnek; csütörtökönként általában többen vagyunk, mert szombaton sok mindenkinek van családi programja.” – tudjuk meg Pétertől, aki a következő pillanatban már zenét csihol a lejátszóból, és karácsonyi manós pólójában elkezdi az órát. A közelgő Mikulás tiszteletére szaloncukrot is hozott: az édesség persze türelmesen várja, hogy edzés utáni jutalomdesszert válhasson belőle.

A bemelegítés dinamikus mozdulatait elnézve tagadhatatlan, hogy Péternek táncos múltja van: éveken át versenyszerűen akrobatikus rock’n rollozott. A sportoktatói képzés óta tart edzéseket, amelybe erő- és állóképességfejlesztő gyakorlatokat is beépít. Noha a plank kimerült kuncogással kísért “Én ezt már nem bíííírom!” – felkiáltással párosul Gabi részéről – aki férjével és fiával hónapok óta rendszeresen edz – tény, hogy az egész család rengeteget fejlődött.

mosolygósan izzasztó tornák

Az életem a mozgás, és jó érzés, hogy másokkal is megszerettethetem a sportot. Gabinak például derékproblémái vannak, fűzőt is kapott, de amióta jár az óráimra, jobb a közérzete, energikusabb és a kedve is jobb; már ha ez egyáltalán lehetséges.” – mondja Péter mosolyogva, utalva a Gabiból áradó csillapíthatatlan vidámságra.

Dávid, a család legfiatalabb tagja, évek óta néptáncol, így az ő életéből eddig sem hiányzott a sport. Habár nem mindig van kedve eljönni a szüleivel közösen edzeni, Lászlóék mindig rábeszélik. És milyen jól teszik! “A néptánc oktatóm is észrevette, hogy rugalmasabb és hajlékonyabb lettem.” – meséli Dávid, aki az óra végén szintén nem menekül az alapos nyújtás elől.

A sportos élet nem ér véget

Péter szerint egyértelműen sikeres a kezdeményezés, és bízik benne, hogy a helyiek valamilyen formában a program vége után is beillesztik majd az életükbe a rendszeres testmozgást. Mindenesetre februárig még bárki csatlakozhat a díjmentes edzésekhez. “Ha nem tetszik, legfeljebb nem jönnek többet, de az eddigi tapasztalataim alapján úgy látom, hogy aki egyszer eljön, azt beszippantja a sport öröme.” – mondja Péter az óra végén; Lászlóék pedig egyetértően bólogatnak a háttérben.

Scroll to Top Megszakítás