Bekezdések

Nagybégány

Kárpátalja

 

Nagybégány Ukrajnában, Kárpátalján, a beregszászi járásban fekvő település. Hogy hogyan is találtunk rá, az alábbiakból kiderül.

Az ezredforduló tájékán jótékonysági lelkülettől vezetve kapcsolatot kerestünk határon túli magánszemélyekkel. Első körben Kárpátalja jött számításba, mint a legelesettebb elszakított országrész. Felvettük a kapcsolatot a budapesti Átányi László tanár úrral, aki segítségünkre volt a keresésben, a tőle kapott adatok alapján jutottunk el egy nagybégányi családhoz.
A két település viszonyában a 2002. évi magyarországi helyhatósági választások után állt be minőségi változás. Az új polgármester már kezdettől fogva részt vett e nemes gondolat tettekre váltásában, ami - immár polgármesterként – karnyújtásnyi közelségbe került. Kezdeményezésére hamarosan ruhagyűjtő akcióba kezdtünk, és Bakonytamási lakossága humanitárius oldaláról is bemutatkozott: az önkormányzat kisbusza báláktól roskadozva, ezen kívül egy nélkülözhető számítógéppel szelte át az országot, s jutott el Nagybégányba. Ez volt az első találkozás. A következő évben nagybégányi küldöttség érkezett Bakonytamásiba. 2006 májusában egy nagyobb csoport látogatott el Kárpátaljára, és vett részt a nagybégányi falunapon, munkácsi, beregszászi kiránduláson. A megérkezést követő ünnepélyes fogadáson került sor a két település testvérközségi kapcsolatát rögzítő oklevelének aláírására.
 
A megállapodás szövege:
 
„Testvértelepülés megállapodás
Amely létrejött a kárpátaljai Nagybégány és a magyarországi Bakonytamási községek között a köztük kialakult kapcsolatok további erősítése céljából.
A kölcsönösség elve alapján mindkét fél kinyilvánítja együttműködési szándékát kettejük kulturális és társadalmi kapcsolatainak megismerése, további mélyítése céljából.
Az együttműködés révén a Felek kölcsönös tapasztalatcserék révén az anyaországgal való kapcsolattartás elősegítését és a magyarságtudat kölcsönös erősítését kívánják elérni.
Hanka Dezső
Nagybégány polgármester
Németh Károly
Bakonytamási polgármester
Nagybégány, 2006. május 28.”
A két település közötti viszony – innentől hivatalos keretek között – tovább mélyül, amit a rendszeres találkozások segítenek elő. Ilyen 2007. júniusában is volt: ekkor a nagybégányiak vettek részt a tamásiak falunapján. Ez a testvértelepülési kapcsolat szép példája annak, hogyan tud egy magánjellegű ismeretség széles körűvé, egész falvakat érintővé, megmozgatóvá válni.

Nagybégány honlapja

Kapcsolódó elemek
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. április »
április
HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930