Itt vagyunk: Főoldal Partnertelepülések "Tamási" nevű települések találkozói Az első találkozó
Bekezdések

Az első találkozó

Bakonytamási, 2003. június 21.

 

2003. június 21-én otthont adtunk a „Tamási” nevű települések I. találkozójának. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény célja egymás megismerésén keresztül a közös névből táplálkozó összetartozástudat kialakítása, erősítése volt. A határainkon túlról érkezett vendégek összmagyar érvényűvé tágították az eseményt.

A délelőtti órákban érkező vendégek fogadása, regisztrálása a kultúrházban történt. Küldöttség érkezett Rábatamásiból, Gúttamásiból, Tamási városból, Kistamásiból, Drávatamásiból, a romániai Paptamásiból és a szlovákiai Balogtamásiból. A hivatalos program déli 12 órakor a himnusz és székely himnusz eléneklésével kezdődött a sportpályán felállított sátorban. Ezt követően Németh Károly, községünk polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az eseményt megáldotta Bereczki András paptamási református, valamint Nagy Zoltán helyi evangélikus lelkész, majd a küldöttségek egy-egy tagja bemutatta települését: régmúltról és jelenről egyaránt esett szó. A bemutatkozás után a polgármesterek kicserélték településük jelképeit, ajándékozásra is sor került. A protokolláris részek lezajlásával a programok három ágon indultak meg. A színpadon kulturális rendezvények, a futballpálya hátsó részében kispályás labdarúgás és egyéb sportprogramok kezdődtek, aki pedig Bakonytamásival kívánt mélyebben megismerkedni, felülhetett az egyik falunéző fogatra. A kilátogatók - a teljesség igénye nélkül - élvezhettek akrobatikus táncbemutatót fiatalok előadásában, az idősebb generációtól megkaphatták a rábatamási kulcsosperec receptjét, vagy akár dalra is fakadhattak a helyi nyugdíjasklub nótaelőadása alatt. A települések bemutatói mellett meghívásos fellépők is szerephez jutottak: volt dalcsokor népszerű slágerekből, vásári komédia, valamint mazsorettbemutató. Ilyen szüntelen programfolyam után a vendégsereg hamar megéhezett, szerencsére nem sokat kellett várni a vacsorára, hála a Muhari Lászlóné vezette nyugdíjasklubnak. A vad-, marha-, és sertéspörkölt elfogyasztása után tombolasorsolás következett, ahol értékes ajándékok találtak gazdára. 19 órától az elmélyülésé lett a főszerep: Finta Gergely orgonaművész adott hangversenyt az evangélikus templomban. A templomból kijőve a polgármesterek a templom és parókia közötti térségen közös faültetéssel állítottak emléket első, Bakonytamási találkozójuknak. A sportpályára visszatérve még hátravolt a versenyek eredményhirdetése. Ezt követően hajnalig tartó hangulatos bál kezdődött, melyet csak a találkozót hivatalosan lezáró élvezetes tüzijáték szakított félbe.

Rendezvényünk hírértékére bizonyíték, hogy a megyei sajtó is érdeklődést mutatott iránta: „Nagy fába vágta a fejszéjét Németh Károly, Bakonytamási polgármestere, amikor azzal az ötlettel állt elő, hogy meg kellene szervezni a Kárpát-medencében található, Tamási nevű községek találkozóját. Az elképzelését végül siker koronázta, a hétvégi összejövetelen nyolc – köztük az ország határain túlról is érkezett – település vett részt. A hagyományteremtő összejövetel házigazdája természetesen Bakonytamási volt. A meghívott települések polgármesterei egybehangzóan üdvözölték Németh Károly kezdeményezését. (…) A nagyon jó hangulatú összejövetel nem maradt visszhang nélkül, többen már most készülnek a következő évi összejövetelre. Az biztos, hogy ezzel a rendezvénnyel Bakonytamási magasra tette a mércét, a következő házigazdának kapaszkodnia kell, hogy tartani tudja ezt a színvonalat.” - Írta 2003. június 24-i számában a megyei napilap, a Napló.

A hivatalos megnyitó előtt megtartott polgármesteri értekezleten az is eldőlt, hogy a második találkozót 2004-ben Rábatamási, a harmadikat 2005-ben Tamási, a negyediket 2006-ban Drávatamási rendezi, 2007-ben pedig valószínűleg a határt is átlépi a kezdeményezés, ekkor várhatóan Paptamási kerül vendéglátó szerepbe.

Balogtamási honlapja

Drávatamási honlapja

Gúttamási honlapja

Kistamási honlapja

Paptamási honlapja

Rábatamási honlapja

Tamási honlapja

 

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2022. május »
május
HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031